Anèmones i actinies

Orden Actiniaria

Els actiniaris (Actiniaria) són un ordre d’antozoos hexacoral·laris comunament denominat anemones de mar o actínies. Són animals marins que s’adhereixen normalment al substrat, en algunes ocasions en la sorra del fons, en unes altres, en les roques, i fins i tot en les petxines de crustacis o mol·luscos. Arriben a mesurar des de 1.25 cm fins a 2 m de diàmetre.? Són pòlips solitaris, que semblen més aviat una acolorida planta que un animal pròpiament dit.

Ordre Ceriantharia

Ceriantharia, també coneguts com a ceriantaris, són un ordre d’animals exclusivament marins, molt similars a les anemones de mar, encara que aquestes pertanyen a l’ordre Actiniaria. Són pòlips solitaris, allargats i de cos tou. Tenen un anell de tentacles curts envoltant la boca, a més de l’anell o anells exteriors de tentacles, tan comuns en els hexacoral·laris. Són excavadors i utilitzen els músculs de la columna per a penetrar en el sediment. Produeixen una espècie de tub flexible, que secreta un mucus que recobreix la columna. En aquest mucus s’adhereixen partícules de sorra, donant-los rigidesa per a mantenir-se verticals, amb els seus tentacles orientats al corrent en espera de preses.

Ordre Scleractinia

Scleractinia és un ordre de corals de la classe Anthozoa, també coneguts com corals durs. Són animals exclusivament marins, pertanyents al grup dels Cnidaris, que no presenten un estat de medusa i el cicle de vida de la qual comprèn l’estat de pòlip. Són molt similars a les anemones de mar, però generen un esquelet dur i el seu nombre de tentacles és sis o múltiples de sis. Poden trobar-se molt diferents formes, grandàries i coloracions dins dels corals d’aquest ordre.

Ordre Zoantharia

L’Ordre Zoantharia, a vegades anomenats Zoanthidea o Zoanthiniaria (noms no acceptats), és un ordre de cnidaris que pertanyen a la classe Anthozoa, subclasse Hexacorallia.? L’ordre agrupa espècies solitàries tant com formadores de colònies que es troben comunament en molts ambients marins, fins i tot els esculls de coral. La majoria dels seus representants té una grandària d’uns pocs centímetres i són populars en els aquaris d’aigua salada, a pesar que algunes espècies poden ser altament tòxiques.